Så Så Så

Nu är jag hemkommen efter en skön weekend semester hos Mormor och hennes man Lasse. Vi har haft det fantastiskt skönt! Frisk luft, god mat och tv-fri i 4 dagar. Känner mig på topp! Och nu har jag samlat en massa inspiration till årets odlingar. Nu drar det igång på riktigt! 

Mormor gav mig som sagt en hel del fröer. Dessa fröer fick jag: Chili (Espelette), Gurka (Muncher), Gurka (Xin Tai), Tomat (Alaskan Fancy), Tomat (Nyagous), Smörgåskrasse, Trädgårdsmålla (praktmålla), Dill, Storbladig basilika.

Idag är en så kallad blomdag. På en blomdag är det allra bäst att så blommor men allt som ska blomma för att ge frukt kan sås denna dag med. Jag ska prova att så tomater, chili och paprika idag så får vi se resultatet. Annars måste jag hålla ut till torsdag och så mycket is i magen har jag inte. Men om du har is i magen så kan du så allt som ger frukt nu på torsdag från kl 02 på natten till 14 på dagen. (Antar att ingen sår mitt i natten, men man vet ju aldrig). 

Så sår du:

När man ska så använder man sig av en tunnare sandig jord, ofta kallad såjord i butikerna. Den allra bästa såjorden enligt ett test gjort i Allt om trädgård ska vara den såjord som har märket Emmaljunga. Värt att testa!

En regel brukar vara att man ska så fröet lika långt ner som fröet är långt men det stämmer inte alltid, så utgå därför från det som står på baksidan av fröpåsen. 

Jag har gett detta tips förut men man kan fylla 2/3 av krukan med vanlig matjord och toppen med såjord. På så sätt behöver du inte plantera om (skola om) plantan så fort. 

När du har sått fröet i såjorden så kan du sprayduscha jorden rikligt med vatten. Ett tips är att ställa krukorna i ett djupare kärl som du kan fylla med lite vatten då och då. Det är viktigt att sådden inte torkar ut. Plantan behöver mycket vatten och sol för att att växa sig stark. Så rå om dina små plantor. 

Om du vill få en drivhuseffekt så kan man täcka plantorna med lite plastfilm, men det är viktigt att det kommer in syre till plantan, gör därför små hål i plasten. Syret vill rötterna ha för att kunna växa till sig. Det är därför bra att se till att jorden alltid är lucker så att syret kan tränga sig ned. 

Efter ett par dagar när du äntligen ser dina fröer gror kommer de första bladparet upp, så kallade hjärtbladen. Det är en härlig känsla att se att fröet grott! 

 

Här kommer lite bilder ifrån det min mormor sått nu. Tomat, Chili, Purjolök, Smörgåskrasse. 

Bild

 

 

basilikaBild

I morgon ska jag så lite örter, då det är en så kallad blad dag. Allt som du vill ska ge mycket blad är bra att så i morgon eller ikväll från kl 21.00.  Basilika är ett måste  varje år. Den mest tacksamma örten att så måste jag säga. Så mycket smak och passar till det mesta. Väldigt gott att lägga på smörgåsen. Vill man ha något nu hemma att lägga på smörgåsen kan jag varmt rekommendera att så smörgåskrasse. Jag fick upp ögonen för det nu när jag var hos mormor. Det smakar lite pepprigt, lite likt ruccola på något sätt men lite starkare. Man kan så det på blött hushållspapper eller i såjord. Man strör en ganska så jämn matta av fröer på pappret/jorden och ser till att det hela tiden är blött. 

Lycka till med era sådder! 

Advertisements

4 thoughts on “Så Så Så

Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: