Nu är verkligen hösten här. Fort gick det! Träden har färgats av året som gått. Många av träden är i år röda vilket sägs vara rätt ovanligt. Tydligen beror det på att löven har utvecklat starkt solskydd och detta på grund av den fantastiska sommar vi har haft. Nu när vi närmar oss vintern och trädgården bestämmer sig för att gå i ide finns det fortfarande såklart en massa man kan göra, förbereda för nästa år, men mitt i allt planerande är det också rätt skönt att ta en paus. Det tror jag alla behöver, en paus där man kan fundera över hur man vill att odlingarna ska se ut nästa år. Har man lärt sig något från detta år som man vill ändra till nästa vår/sommar?! BildMin odlingslott ser nu mer ut som ett slagfält av gamla grönsaker. Frosten har tagit alla tomatplantor och jag möttes av ett hav tomater som mognat och fallit till marken. En del kunde jag ta med mig hem men det mesta hade tyvärr ruttnat. Låt gärna blast och gamla grönsaker få ligga kvar i jorden då detta är ett utmärkt sätt att tillsätta näring till jorden på. Jag har odlat i 4 pallkragar i år. Gammal blast från zucchini, morötter, rödbetor och lök har jag vänt ner i jorden. Vill man kan man såklart också bygga sin alldeles egna kompost. Det finns alla möjliga alternativ idag att köpa om man vill kompostera. Jag har själv samlat på mig grenar, blast och ruttna grönsaker i en hög under sommaren. Jag tänker lägga dubbla pallkragar ovan på allt och fylla upp med löv och lite jord och vända om allt. Sedan får detta ligga och gotta till sig under vintern och förhoppningsvis har jag extra fin matjord till nästa år! Kan vara bra att lägga ett tjockt lager med löv på toppen då håller det värmen bättre vilket behövs för att komposten ska stå till dig.

Något som jag låtit stå kvar och växa är dock jordärtskockorna. Dessa underbara fantastiskt goda små knölarna som rent av växer som ogräs. Har man satt ner en knöl i jorden kommer där alltid växa jordärtskockor säger min mormor. Och det stämmer nog. Jordärtskockor avnjuter jag helst kokta men smör och lite salt. Men att koka soppa eller rosta i ugnen är heller inte fel. Otroligt god smak, enda nackdelen är att magen kan bli lite uppkörd om man äter för många. Min allra sista skörd av sommarens grönsaker blev det här: Bild

Jag har inga äppelträd i min trädgård och det är synd för nu finns mycket goda äpplen att plocka i Sverige. En av mina favoriter är den gamla sorten Gravensteiner. Äpplet är friskt söt/syrligt och smakar ljuvligt, framförallt i bakverk. Så här kommer ett recept på en fantastisk god äppelkaka som jag lånat från en annan blogg.

ÄPPELKAKA PÅ GRAVENSTEINER 

Det här behöver du till en kaka: 3-4 stora äpplen av sorten Gravensteiner eller någon annan god sort som är lite syrligare

Äppelmarinad

3 msk strösocker

1 msk kanel

1 msk vaniljsocker

Till kaksmeten

150 gram smör som är rumsvarmt

2 dl strösocker

3 ägg

3 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

½ dl mjölk (jag brukar ta 40% grädde, mycket godare)

Dekorera med pärlsocker om du vill när kakan är gräddad!

Så här gör du:

Skala och dela äpplena mitt i. Skiva sedan äpplena i lite grövre skivor. Blanda sedan äppelskivorna med äppelmarinaden (socker, kanel och vaniljsocker) i en bunke och ställ åt sidan. Låt äpplena marinera cirka 30 min- 1 h. När allt socker är upplöst och det liknar en marinad är det klart. Medan äpplena marineras gör kaksmeten. Vispa det rumsvarma smöret med sockret tills det är vitt och luftigt. Blanda ner ett ägg i taget och vispa med elvisp. Blanda vetemjöl med bakpulver noggrant i en separat bunke och sikta detta över äggsmeten. Nu ska du inte använda elvispen längre utan rör ned mjölblandningen i smeten. Till sist rör du ned mjölken(eller grädden) i smeten tills den är jämn och slät. Lägg ett bakplåtspapper i en springform som är cirka 25 cm bred. Fyll den bakplåts-inklädda formen med kaksmeten och häll sedan över alla äppelskivor jämnt fördelat ovanpå smeten. Tryck gärna ned dem lite i kakan. Grädda kakan mitt i ugnen på 175 grader i 40-50 minuter. Kakan får inte så mycket färg så oroa dig inte för att den inte är klar även om den ser ljus ut. Dekorera med lite pärlsocker ovanpå kakan.

Servera gärna med vaniljsås och en god kopp kaffe eller te! Bild Lycka till med baket!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: