Våga odla på balkongen, i trädgården och så ätbara blommor! Det blir till ett konstverk på tallriken!

När det kommer till det här med trädgård och odling kan man aldrig ha för många idéer. Det gäller att våga. Våga så ett frö, våga hoppas på att fröet ska gro, våga tro att man i sommar kommer ha en sprudlande grönskande trädgård eller balkong där man kan plocka en del av sina grönsaker. Det mesta jag kommer så nu i vår och i sommar har jag aldrig sått, det är därför det är så spännande!

Om man nu har en liten balkong med någolunda solchanser finns det mycket du själv kan så och skörda. Vill man inte, är rädd eller helt enkelt lat, så köp dig en färdig tomatplanta och plantera om den i en stor kruka med hål i botten i näringsrik jord och ställ den på platsen med mest sol. Tänkt på att många tomater är känsliga för varierande temperaturer så är det mindre än 10 grader på natten bör man täcka plantan med en fiberduk. Men om du nu vågar dig på det här med att själv så grönsaker ock kryddor så är dessa att rekommendera; ruccola (växer som ogräs), plocksallat, basilika, chili, paprika, dill. Du kan om du vill odla potatis på balkongen, förslagsvis i stora säckar eller ett djupt högre kärl. Vill man ha potatis innan midsommar är det dags att förgro sättpotatisen nu. Välj då en tidigt potatissort exempelvis, Amandine. 

Självklart kommer man känna besvikelse när vissa plantor inte kommer upp eller när man hoppats på flera kilo potatis och man bara får upp 10 st. Men det är charmen med odling det med. Man lär sig alltid något nytt. Kanske fick inte tomaterna tillräckligt med ljus, kanske gallrade jag inte i kökslandet tillräckligt.

TIPS: Om du får tomater men som inte hunnit blivit röda, ja då lägger du in dem i ett mörk skåp och processen att skapa det röda pigmetet påskyndas. På bara ett par dagar är tomaterna röda! Rena rama magin! Eller så lägger du dem inomhus i ett soligt fönster som på bilden. 

Bild

bilden är tagen hos mormor sommaren 2012

Jag har egentligen aldrig varit speciellt intresserad av det här med blommor. Men i sommar vill jag att min odlingslott ska blomma ordentligt. Därför har jag tänkt så många ätbara blommor. Exempel på dessa är solros, ringblomma, krasse, lavendel och blåklint. Det är så vackert att använda sig av blommor i matlagningen. Krasse är lättodlat och växer som ogräs. Jätte fint och gott att använda i en sallad eller bara att dekorera bakverk med.  Det är också fint att använda sig av blommorna när man gör is, alltså lägga i blommorna i en iskubsform och fylla på med vatten och sedan bjuda på en härlig sommar drink eller bål. 

Att använda sig av lavendel i bakverk är också fantastiskt men man ska vara försiktig så man inte använder för mycket, då blir smaken lätt för parfymerad. Att använda sig av lavendel i skorpor med mandel och kardemumma är fantastisk gott. Jag lovar att lägga ut ett recept på detta i sommar när det är dax att baka dem. 

Andra ätbara blommor som finns är bland annat: Gurkört(i drinkar), Liten Tagetes (i sallad), Opium och pionvallmo (frön), pensé( ifruktsallad och dessert), rödmalva(i te, sallad), styrmorsviol (vacker i drinkar, sallader och desserter). 

Den här sorten krasse ska jag snart så och njuta av i sommar! 

Bild

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: